Xinjiang: VS blokkeren belangrijke export uit de Chinese regio

De VS moeten belangrijke exportproducten uit de Chinese regio Xinjiang blokkeren vanwege beschuldigingen dat ze worden geproduceerd met behulp van dwangarbeid.

De voorgestelde verboden omvatten onder meer katoen en tomatenproducten, twee van de belangrijkste exportproducten van China. De regering-Trump heeft de druk op China opgevoerd voor de behandeling van de Oeigoerse moslims in Xinjiang. In de afgelopen jaren heeft China de veiligheid in Xinjiang enorm verhoogd, daarbij verwijzend naar een dreiging van separatisme en terrorisme. Volgens sommige schattingen zijn tot een miljoen mensen zonder proces vastgehouden voor kleine overtredingen, in wat volgens China heropvoedingskampen zijn.

De US Customs and Border Protection (CBP) bereidt momenteel Withhold Release Orders voor, waardoor het zendingen kan vasthouden op basis van vermoedens van betrokkenheid van dwangarbeid.

De wet is gericht op het bestrijden van mensenhandel, kinderarbeid en andere schendingen van mensenrechten.

Eerder dit jaar hebben Amerikaanse wetgevers wetgeving voorgesteld die ervan uitgaat dat alle goederen die in Xinjiang worden geproduceerd met dwangarbeid zijn gemaakt en dat certificering vereist is dat dit niet het geval is.

Washington en Peking zijn herhaaldelijk met elkaar in botsing gekomen over de streng beveiligde detentiekampen, die volgens China nodig zijn om de veiligheid te verbeteren.

“We hebben redelijk maar geen sluitend bewijs dat er een risico bestaat op dwangarbeid in toeleveringsketens die verband houden met katoenen textiel en tomaten die uit Xinjiang komen”, vertelde uitvoerend assistent-commissaris van het CBP, Brenda Smith, in een interview aan Reuters.

“We zullen doorgaan met ons onderzoek om die hiaten op te vullen”, voegde ze eraan toe.

De voorgestelde verboden kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor Amerikaanse detailhandelaren, kledingmakers en voedselproducenten.

China produceert ongeveer 20% van ‘s werelds katoen, waarvan het meeste uit Xinjiang komt. De regio is ook een belangrijke bron van petrochemicaliën en andere goederen die in Chinese fabrieken worden gebruikt.

Zeen Social Icons

More Stories
Twin Chaos