Singapore verdeelt Covid-tokens voor het traceren van contacten

Singapore is begonnen met het distribueren van Bluetooth-tokens voor het traceren van contacten onder zijn vijf miljoen inwoners om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

De tokens, die aan een lanyard kunnen worden gedragen of gedragen, zijn een hardwareversie van de bestaande contactopsporingsapp die in maart werd uitgerold.

Net als de app gebruiken ze Bluetooth om naar de apparaten van andere gebruikers te zoeken en vervolgens elk contact met die apparaten vast te leggen.

Ze kunnen populair zijn bij ouderen die geen smartphones gebruiken.

De regering hoopt ook dat de tokens zullen helpen om de economie verder te heropenen, door conferenties opnieuw te laten opstarten en betere tracering te bieden in omgevingen met een hoger risico, zoals drukke hotels, bioscopen en sportscholen.

De eerste uitrol vindt plaats in gebieden met een grotere concentratie ouderen, die zowel een groter gezondheidsrisico lopen door Covid-19 als minder kans hebben op het bezitten van een smartphone.

Maar het token zal beschikbaar zijn voor alle burgers, ook voor buitenlandse ingezetenen.

Inwoners van Singapore checken momenteel in bij winkels en kantoorgebouwen met behulp van een apart SafeEntry-systeem, dat gebruikmaakt van QR-codes om de aanwezigheid van gebruikers te loggen.

Voor sommige activiteiten met een hoger risico heeft SafeEntry nu ook de app of token nodig om in te checken.

Beter voor privacy?

Een consultant die door het technologiebureau van de overheid werd aangesproken om feedback te geven over het token, zei dat het een betere optie is voor iedereen die zich zorgen maakt over privacy.

“Ik zou liever de token gebruiken dan de app”, zei Bunnie Huang, die in de rij stond voor een token op de eerste dag dat deze beschikbaar was.

Net als de app wordt informatie op het token opgeslagen, regelmatig gewist en alleen geüpload – of in het geval van het token fysiek overhandigd – naar het ministerie van Volksgezondheid als de gebruiker positief test.

De jetons kunnen aan een draagkoord of in een tas worden gedragen, en er is geen smartphone voor nodig.

Het voordeel van een hardware-only versie, zei de heer Huang, is dat het voor een software-update onmogelijk wordt om stiekem locatiegegevens of andere sensoren in te schakelen zonder dat de gebruiker het merkt.

Zeen Social Icons

More Stories
Berlin Art Week