Norm Architects brengt ‘rijkdom en terughoudendheid’ in evenwicht in de vernieuwing van de herenkledingafdeling van Alsterhaus

Eik, grijze steen en geel getint glas zijn enkele van de materialen die Norm Architects heeft gebruikt bij de minimale make-over van de herenkledingafdeling van het Duitse warenhuis Alsterhaus.

Alsterhaus ligt in het hart van Hamburg en opende voor het eerst zijn deuren in 1912. Het warenhuis beslaat 24.000 vierkante meter en biedt een mix van mode, accessoires, schoonheidsproducten en huishoudartikelen.

Norm Architects kreeg de taak om de herenkledingafdeling van de al lang bestaande winkel op te knappen, met matte witte muren en visgraatmuren.

De praktijk was erop gebrand een “eenheid van verschillende universums” te creëren in de mannenafdeling die klanten een rijkere ervaring zou bieden dan online winkelen – maar wilde ook dat de architectuur en het materiaalpalet van de ruimte er inherent “puur” uitzagen.

Het werk van de Amerikaans-Duitse architect Mies van der Rohe en de Oostenrijks-Tsjechische architect Adolf Loos werd een belangrijk referentiepunt.

“Een warenhuis is een visueel drukke plek en we realiseerden ons al vroeg in het proces dat het ontwerp moest worden afgebakend en conceptueel duidelijk moest worden gemaakt – waarbij sterke patronen en versieringen werden uitgesloten”, zegt Sofie Thorning, associate partner bij Norm Architects.

“We keken naar Mies van der Rohe en Adolf Loos voor inspiratie op natuurlijke materialen met inherente eigenschappen die texturen en kleuren vormen, terwijl ze een gevoel van warmte oproepen, een koude balans tussen zacht en hard aanvoelend gevoel”, vertelde ze Dezeen.

De sectie herenkleding is nu georiënteerd rond een colonnade die bestaat uit een reeks eikenhouten frames.

Het leidt tot verschillende merkconcessies die elk zijn voorzien van metalen borden die hun naam aanduiden.

Terwijl sommige gebieden zijn voorzien van zachte vloerbedekking, is het grootste deel van de vloer bekleed met lichtgrijze Ceppo di Gre-stenen tegels.

“Deze balans tussen rijkdom en terughoudendheid biedt de gebruiker een unieke en boeiende winkelervaring, vertrouwend op een weloverwogen kwaliteit van materialiteit en ruimte”, voegt Thorning toe.

Kleding hangt aan rechthoekige zwart-metalen frames die uit het plafond dalen, terwijl kleinere accessoires zoals schoenen of lifestyle-items worden gepresenteerd op op maat gemaakte stalen of donkerhouten planken.

Kleuraccenten worden aangeboden door kledingstandaards van geel getint glas en blokvormige presentatiesokkels gemaakt van melkachtig groen natuursteen.

Norm Architects is opgericht sinds 2008 en werd opgericht door Jonas Bjerre-Poulsen en Kasper Rønn Von Lotzbeck. De meest recente projecten omvatten de oprichting van een hotel in Kopenhagen dat ook dienst doet als showroom en de renovatie van een paar appartementen in Tokio.

De praktijk staat ook op de longlist in de categorie interieurontwerper van het jaar bij de Dezeen Awards van dit jaar.

Zeen Social Icons

More Stories
Eenvoudige veranderingen in levensstijl voor geluk