Gordijnen op maat waar let je op

Als je raamdecoratie gaat aanschaffen, moet je eerst overwegen welk type je wil. Je kunt kiezen voor vitrage, in between gordijnen of overgordijnen. Of misschien kies je voor rolgordijnen, plisségordijnen of vouwgordijnen. Het is erg belangrijk om een stof in een kleur of dessin te kiezen dat bij je interieur past. Gordijnen zijn zeer bepalend voor de stijl die je interieur uitstraalt. Ook belangrijk is dat je gordijnen goed passen. Meestal kun je niet af met standaard formaten die op de markt zijn, maar zul je je gordijnen op maat moeten maken.

Hoe maak je gordijnen op maat

Het is niet eenvoudig om gordijnen op maat te maken. Je kunt je daarom misschien het beste laten helpen door iemand met verstand van zaken. Het begint al bij het opmeten van de gordijnen. Welke maten moet je nemen? Om overgordijnen, vitrage of in between gordijnen mooi voor je ramen te krijgen moet je rekening houden met allerlei zaken. De lengte en breedte van je raam vormen de basis, maar je moet ook weten wat voor plooi je in de gordijnen wil en hoe lang het gordijn moet hangen. Ook rolgordijnen, vouwgordijnen of plisségordijnen moeten op maat worden gemaakt om perfect te passen op het raam waar jij ze voor wil hebben.

Zelf gordijnen op maat maken

Als jij goed overweg kan met een naaimachine kun je natuurlijk proberen om zelf je overgordijnen op maat te maken. Maar dat is bepaald geen sinecure. Een zoompje leggen lukt misschien nog wel. Maar hou je er rekening mee dat de afstand van plafond tot grond misschien niet overal precies hetzelfde is? De meeste plafonds zijn een beetje scheef. Als je dat niet van te voren meet, kan het zijn dat je gordijn aan de ene kant de grond raakt en aan de andere kant een paar centimeter boven de grond hangt. En dan het maken van perfecte plooien, dat is een secuur werkje dat niet iedereen in de vingers heeft.

Gordijnen op maat: vitrage

Vitrage is gemaakt van bijna transparante stof. Vaak is de stof dun en kwetsbaar. Als je zelf aan de slag gaat om dit type gordijnen op maat te maken moet je erg zeker van jezelf zijn. De stof is snel beschadigd en is niet zo gemakkelijk te bewerken als de stevige stof van overgordijnen. Heb je nog niet veel ervaring, dan is het zeer riskant om je hieraan te wagen. Het is dan waarschijnlijk verstandiger om je gordijnen op maat te laten maken. Dan weet je zeker dat je raam snel van een mooie raamdecoratie wordt voorzien.

Zeen Social Icons

More Stories
Xinjiang: VS blokkeren belangrijke export uit de Chinese regio