Brave Ground uitgeroepen tot Kleur van het jaar voor 2021

Verfmerk Dulux heeft een “geruststellende” aardse beige tint onthuld, genaamd Brave Ground, als kleur van het jaar voor 2021.

Brave Ground werd geselecteerd als een ‘elementaire’ tint die ‘de kracht weerspiegelt die we uit de natuur kunnen putten, ons groeiende verlangen om meer af te stemmen op de planeet en naar de toekomst te kijken’ – vooral in een wereld die nog steeds te maken heeft met de uitdagingen van de coronaviruscrisis .

Dulux koos voor de kleur na maanden werken met verfbedrijf AkzoNobel en een selectie van trendvoorspellers, ontwerpspecialisten, redacteuren en architecten van over de hele wereld.

“Als gevolg van de wereldwijde pandemie verschuiven de prioriteiten van veel mensen aanzienlijk, om zich veel meer op hun welzijn te concentreren”, legt Marianne Shillingford, creatief directeur van Dulux UK uit.

“Kleur kan hierin een belangrijke rol spelen – en met de kalmerende, herstellende en natuurlijke tinten van onze ColourFutures 2021-paletten hopen we professionals in staat te stellen ruimtes te creëren waar bewoners kunnen reflecteren, opladen en opnieuw kalibreren.”

“Het afgelopen jaar hebben we gezien hoe we leven en werken totaal getransformeerd”, aldus Heleen van Gen, hoofd van AkzoNobels Global Aesthetic Center in Nederland.

“We hebben de meest onzekere tijden meegemaakt, dus het is begrijpelijk dat we geruststellende, natuurlijke tonen terug zien komen, die kunnen worden gebruikt om de rust en het toevluchtsoord te creëren dat mensen nodig hebben.”

Brave Ground biedt niet alleen een gevoel van rust, maar is ook bedoeld als een veelzijdige kleur die in verschillende omgevingen kan worden aangebracht. De kleur verandert gedurende de dag van toon en creëert wat Dulux en AkzoNobel omschrijven als “subtiel responsieve omgevingen”.

De twee bedrijven hebben bovendien een handvol complementaire kleurenpaletten ontwikkeld die naast Brave Ground ‘comfortabel’ kunnen zitten – waaronder Expressive, een verzameling opvallende rode en roze tinten, en Timeless, een warme groep geel en okers.

Brave Ground ziet er iets meer gedempt uit dan Tranquil Dawn, een koelgroene tint die Dulux heeft gekozen als kleur van het jaar voor 2020.

Op het moment van de onthulling zei interieurschrijver en voormalig ELLE Decor-hoofdredacteur Michelle Ogundehin in een opiniestuk voor Dezeen dat het verfmerk “brutaler had kunnen zijn” en koos voor een sterkere tint die de toenemende wereldwijde onrust meer weerspiegelde .

Het Amerikaanse bedrijf Pantone moet de kleur van het jaar 2021 nog aankondigen – vorig jaar koos het voor Classic Blue, een “universele favoriete” tint die bedoeld is om “een gevoel van vrede en rust te brengen in de menselijke geest”.

Zeen Social Icons

More Stories
Exploring The Woods