Amazons duistere wereld van recensies met één ster

De marktplaats van Amazon wordt misbruikt door onafhankelijke verkopers die beoordelingen van één ster gebruiken om rivalen te schaden, zo is de BBC verteld.

Newsnight sprak met een aantal getroffenen die menen dat hun verkoop als gevolg daarvan heeft geleden.

Een voorvechter van consumentenrechten wil nu dat een Britse waakhond verder onderzoek doet, als onderdeel van een onderzoek naar neprecensies dat al aan de gang is.

Amazon beweert “meedogenloos” te zijn in het aanpakken van beoordelingsmanipulatie.

Toch geloven sommige van de doelwitten dat het probleem niet kan worden opgelost.

Volgens eigen cijfers hebben externe leveranciers sinds 2015 elk jaar meer fysieke goederen op de site van Amazon verkocht dan de Amerikaanse techgigant zelf.

Valse feedback

De Competition and Markets Authority is van mening dat £ 23 miljard aan online winkelen in het VK wordt beïnvloed door beoordelingen. Misschien is het dan ook niet verwonderlijk dat sommige online retailers vies spelen. “Het trieste is dat je 50 positieve recensies zou kunnen hebben, zoals vijfsterrenrecensies – maar als je een of twee recensies met één ster hebt, wordt het erg moeilijk om te concurreren”, aldus Janson Smith, een derde. partij Amazon-verkoper, vertelde de BBC. Ik vroeg of hij nog eens 20 vijfsterrenrecensies wilde, als deze vergezeld gingen van één enkele sterbeoordeling. “Nee”, antwoordde hij.

Valse positieve recensies op het net zijn een bekend probleem.

Eerdere rapporten hebben “fabrieken” van neprecensenten blootgelegd die betrokken waren bij het plaatsen van vijfsterrenverslagen in ruil voor gratis geschenken. Vorige week meldde de Financial Times dat enkele van de beste Britse recensenten van Amazon zich met dergelijke activiteiten leken bezig te houden. Amazon heeft in het weekend 20.000 nep-positieve berichten verwijderd. Maar sommige verkopers denken nu dat neppe éénsterrenfeedback het nieuwe front is van beoordelingsmanipulatie.

Verlaten zaken

Ella Keyes had een bloeiend bedrijf dat producten voor na de zwangerschap op Amazon verkocht.

Ze zegt dat ze ongeveer 60 recensies heeft gehad, bijna allemaal positief. Ze verdiende ongeveer £ 3.000 per maand. Toen gebeurde er iets vreemds – ze kreeg een vlaag van éénsterrenrecensies.

“In eerste instantie, toen het eerste paar kwam, had het niet al te veel impact, omdat ik genoeg positieve recensies had om het enigszins te compenseren”, herinnert ze zich.

“Maar toen er steeds meer binnenkwamen, merkte ik dat de verkoop gewoon van een klif zakte.

“Alles onder [gemiddeld] 4,5 en je bent klaar.”

Ella gelooft dat sommige van deze negatieve recensies nep waren, en dat de stress haar begon te voelen.

Na een paar maanden stopte ze met de onderneming.

Zeen Social Icons

More Stories
Rock Throws