ARM: in het VK gevestigde chipontwerper verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Nvidia

De in het VK gevestigde computerchip-ontwerper ARM Holdings wordt verkocht aan de Amerikaanse grafische chipspecialist Nvidia.

De deal waardeert ARM op $ 40 miljard (£ 31,2 miljard), vier jaar nadat het werd gekocht door het Japanse conglomeraat Softbank voor $ 32 miljard.

De technologie van ARM vormt de kern van de meeste smartphones, naast vele andere apparaten.

Nvidia heeft beloofd het bedrijf in het VK te houden, meer personeel aan te nemen en het merk van ARM te behouden.

Het voegde eraan toe dat de deal “het belangrijkste computerbedrijf voor het tijdperk van kunstmatige intelligentie” (AI) zou creëren.

“Het hoofdkantoor van ARM blijft in Cambridge”, zegt Nvidia’s CEO Jensen Huang.

“We zullen deze geweldige site uitbreiden en een AI-onderzoeksfaciliteit van wereldklasse bouwen, ter ondersteuning van ontwikkelingen in de gezondheidszorg, biowetenschappen, robotica, zelfrijdende auto’s en andere gebieden.”

Een aantal bedrijfsleiders heeft een open brief ondertekend waarin de premier wordt opgeroepen de fusie te stoppen.

Een hoge regeringsbron vertelde dat het de verkoop niet zou blokkeren, maar dat er voorwaarden aan de overname zouden kunnen worden opgelegd.

‘Zinloze’ beloften

Softbank heeft toezeggingen gedaan om banen veilig te stellen en het hoofdkantoor van ARM in het VK te houden tot september volgend jaar.

“Tot dusverre, toen je de aankondiging van Nvidia las, zeiden ze dat ze Softbank destijds zullen eren”, zegt Sonja Laud, chief investment officer bij Legal & General Investment Management.

“Maar nu het verstrijken op het punt staat te gebeuren en uiteraard de Brexit-onderhandelingen die aan de gang zijn, zal het heel interessant zijn om te zien hoe dit zich in de toekomst ontwikkelt.”

Dit lijkt de bezorgdheid weg te nemen dat Britse banen verloren zouden gaan en de besluitvorming naar de VS zou worden verschoven. Vorige week had de Labour-partij er bij de regering op aangedrongen om in te grijpen.

Maar twee van de mede-oprichters van ARM hebben andere vragen over de overname naar voren gebracht.

Hermann Hauser en Tudor Brown hadden voorgesteld ARM “neutraal” te blijven, in plaats van eigendom te zijn van een bedrijf als Nvidia, dat zijn eigen processors produceert.

De zorg is dat er een belangenconflict zou zijn, aangezien de klanten van ARM afhankelijk zouden worden van een bedrijf waarmee velen ook strijden om de verkoop.

Zeen Social Icons

More Stories
Amazons duistere wereld van recensies met één ster